Parodontologija


Parodontopatije spadaju u najčešća oboljenja savremenog čoveka. Glavni faktor koji uzrokuje nastanak oboljenja su mikroorganizmi koji se nalaze u zubnim naslagama (zubnom plaku). Napredovanju oboljenja doprinose  brojni faktori kao što su pušenje, dijabetes, starenje, loše plombe i protetske krunice, karijesni zubi sa oštrim i nepravilnim ivicama, nepravilan raspored zuba. Parodontopatije su bolesti potpornog aparata zuba, odnosno tkiva koja povezuju zube i viličnu kost.

paradontopatija paradontologija

Parodontopatija spada u oboljenja koja u početku ne izazivaju veće tegobe kod pacijenata, te se iz tog razloga pacijenti javljaju stomatologu relativno kasno, kada je bolest poodmakla. U uznapredovaloj fazi bolesti nastaju trajne promene na viličnoj kosti u predelu zuba, koje  dovode do stvaranja zubnog kamenca, povlačenja desni, krvarenja i gnojenja u parodontalnim džepovima, pomeranja, labavljenja i, konačno, ispadanja zuba.

Da biste sprečili pojavu ili napredovanje bolesti, osim pravilnog čišćenja zuba koje podrazumeva i upotrebu zubnog konca ili međuzubnih četkica, veoma je važno da odlazite najmanje dva puta godišnje na redovne kontrole kod stomatologa, jer on može da prepozna nastanak parodontopatije u najranijoj fazi, kada je moguće potpuno izlečenje ili zaustavljanje bolesti.

Kauzalna terapija parodontopatije podrazumeva kontrolu bakterijske infekcije, što se postiže uklanjanjem kamenca i naslaga sa zuba i iz parodontalnih džepova, često uz dodatak antibiotske terapije. Nakon smirivanja akutne faze bolesti, izgubljena koštana i meka tkiva mogu se lečiti hirurški, najčešće uz primenu zamenika za kost („veštačke kosti“).